Olie & Azijn

Een groot deel van de olijvenoogst in de olieproducerende landen gaat naar grote cooperaties of industriele persen om verwerkt te worden in tot olijfolie van uiteenlopende kwaliteit. De rest van de olijven wordt op boerderijen of bij kleine lokale cooperaties geperst of verwerkt. De hoeveelheid olie en tafelolie die dit oplevert, is soms alleen genoeg voor de teler, zijn familie en vrienden.

De olie die wij aanbieden is zeer veelzijdig en geschikt voor bakken, braden en frituren. In sommige delen van Italie maakt men zelfs koekjes en gebak met olijfolie. Toch komen de betere soorten olijfolie onverhit pas echt goed tot hun recht, zoals op bruschetta (sneetje geroosterd stokbrood ingewreven met knoflook en bestrooid met wat zeezout en verse peper), in een frisse groene salade of op een stukje pecorinokaas.

Olijfolie onderzoek 2009: Wat betekent 'extra vergine' op een fles olijfolie? Het TV programma van de Nederlandse Keuringsdienst van Waarde heeft het uitgezocht.
Klik hier om de uitzending te bekijken!