Friuli-Venezia Giulia



Elke liefhebber van Italiaanse wijn zou ooit eens door deze prachtige heuvelruggen vol wijnstokken moeten wandelen, turend naar de grens met Slovenië. Zowel op geschiedkundig vlak als op het gebied van wijn heeft Friuli een lange weg afgelegd, en ook vandaag is deze regio nog volop in beweging.

Ooit stond deze hele regio onder Romeins bewind, getuige waarvan de vele restanten van Romeinse tempels en gebouwen. Vanaf de 6de eeuw n.C. ondergingen Friuli en Julisch Venetië hun eigen historische evolutie. Beide delen waren doorheen de eeuwen soms samen, maar meestal apart ingelijfd bij verschillende grootmachten. Toen Italië onafhankelijk werd, maakte aanvankelijk enkel Friuli er deel van uit. Pas na de twee wereldoorlogen werd een deel van Julisch Venetië uiteindelijk ook bij Italië gevoegd.

Deze woelige geschiedenis laat zich ook voelen op wijnvlak. Er zijn duidelijk zowel Germaanse, Oost-Europese als Italiaanse invloeden geweest. Sommige van de oudste en meest bekende wijnfamilies, zoals die van Livio Felluga, hebben de grensverschuivingen en politieke veranderingen van nabij meegemaakt.

Aanvankelijk kende Friuli nauwelijks commercieel succes. Vanaf het begin van de jaren zeventig kwam er verandering: naar het model van de frisse Duitse wijnen begon men in Friuli witte wijnen op veel lagere temperaturen te vergisten. Friuli was hiermee de eerste regio in Italië die knisperende, loepzuivere frisse witte wijnen afleverde. Al gauw werden de lokale wijnen nationaal en internationaal vermaard, ze kenden ze tot het begin van de jaren negentig nauwelijks concurrentie.