Emilia-Romagna



De wijnkwaliteit binnen Emilia-Romagna, zowel van Lambrusco als van de andere wijnen uit de regio, is vandaag aan een razendsnelle opmars bezig. Het duurt niet meer lang of de lokale wijnen worden in een adem uitgesproken met prosciutto di Parma, aceto di Modena en parmigiano reggiano.

Zoals de naam aangeeft, is Emilia-Romagna een samenvoeging van twee oudere regio’s. Emilia, in het westen, verwijst naar de belangrijkste weg in dit gebied: de Via Emilia, naar de Romeinse consul Marcus Emilius die de weg liet aanleggen als verbinding tussen Rome en het noorden van Italië. Het oostelijk deel, Romagna, verwijst naar het Oost-Romeinse Rijk, waarvan Ravenna de uiterst noordelijke grens was.

De wijnbouw in Emilia-Romagna is dan misschien niet zo bekend, toch dateren de oudste appellaties al van een hele tijd terug. Reeds in 1967 werden de DOC Colli Piacentini en de DOC Albana di Romagna opgericht. Emilia-Romagna is een regio die op het gebied van appellaties nog voortdurend in beweging en evolutie is. Van deze regio horen we nog.